Het Bestuur


Voorzitter

Magda Lefever
Magda 2016Mijn debuut bij ” Pro Arte” was in1977 met het toneelstuk “De klucht van de brave moordenaar”.
Tot op heden heb ik ongeveer 50 toneelstukken op mijn palmares staan.
Vanaf 1983 was ik bestuurslid en sedert een 10 tal jaar voorzitster van de kring.
De toneelmicrobe heeft mij nog steeds in zijn greep.

Secretaris

Marjan Deschacht
marian 2013
In 1969 zette ik bij Pro Arte mijn eerste (schuchtere) stappen op het podium. Met het stuk "Wegpiraten" kreeg ik de smaak te pakken en het liet me nooit meer los.
In 1974 ben ik in Brussel gaan wonen en ben daar bij verschillende toneelkringen actief geweest (en ze zullen het geweten hebben dat een "West-Vlaamse" haar opwachting maakte !) 1998 was het toen ik werd opgenomen in "De orde van het Gulden Masker". Deze orde heeft tot doel om personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd tot groei en bloei van het Vlaams amateurtoneel in het Brussels hoofdstedelijk gewest en in Vlaams Brabant tot ridder te bevorderen. In 2005 besloot ik terug te keren naar mijn bakermat en hoe kon het anders... ik klopte aan bij mijn "eerste liefde" toneelkring Proarte.
Als bestuurslid en actrice hoop ik mijn ervaring te kunnen delen met de jongere generatie. Dat deze inzet en gedrevenheid gewaardeerd worden mocht ik ervaren toen ik met het stuk "comme chez Swa" een gouden meeuw in de wacht sleepte!
De laatste jaren hou ik me bij K.T. Pro Arte vooral bezig met de productieleiding en het bijeen zoeken van gepaste kledij en accessoires. Ook het decor "aankleden" vind ik een leuke uitdaging. Daar mijn voorkeur vooral uitgaat naar tragikomedie en karakterrollen acteer ik nog wel eens in projecten zoals Theater aan zee, Spots op West, Omtrent Jeanne Panne en de jaarlijkse deelname aan de Week van Amateurkunsten verschaffen mij een grote voldoening. Eenmaal de "toneelmicrobe" te pakken, raak je er niet snel mee vanaf!

Penningmeester

Frankie Van Troostenberghe
Frankie 2016Kreeg al op heel jonge leeftijd de toneelmicrobe te pakken - zijn vader en moeder speelden indertijd beiden in Toneelkring "'t Ijzerbloempje" - maar zijn toneelcarrière begon pas echt toen hij voor het eerst speelde bij Pro Arte in maart 1982. Zoals iedereen begon hij met kleine rolletjes, maar al vlug was duidelijk dat hij ook grotere rollen aan kon. Ondertussen was hij al te zien in 39 verschillende rollen. Begin 1992 vond hij het tijd om een stapje verder te gaan en deed hij zijn eerste ervaring op als regisseur. In die hoedanigheid maakte hij zich verdienstelijk bij diverse Oostendse kringen zoals Het Cenakel, Mephisto en De Coulisse. Ook jeugdtoneel regisseren bleef hem niet vreemd, bij Happy Kids Backstage nam hij de leiding op zich van Romeo en Julia. Maar toch blijft hij steeds Pro Arte trouw, zowel als speler, regisseur en bestuurslid.
Het liefst speelt hij komedies en schitterde in rollen als Kolonel in "de lijfrente", als Cafebaas in " de mirakelmakers, als Cesar in "Slisse en Cesar, als Commissaris Baxter in " De bemoeial", als Wulle in "de perikelen van Wulle en Krulle" (waarvan hij tevens mede auteur was), als Frans in "Oorlog soep en liefde", als boer in "de wroede geldzot", en vorig jaar nog als Mme Sanders in "De kerkstraote is een deftige straote". Maar ook een drama schrikt hem zeker niet af (denk maar aan de rol van de vader die hij speelde in "Onder één dak").
Niet alleen op toneel is Frankie actief, hij is ook vast lid van het Showgezelschap "Paul Bruna". Daarbij treed hij op als komiek en speelt hij typetjes zoals Prosper de agent, en kruipt er in de huid van zijn alter-ego: Juultje. Hij maakt zich ook verdienstelijk als zanger, een andere passie van hem." Mijn grootste droom is om ooit eens in een musical te spelen." bekent Frankie, "dat zou me meer dan gelukkig maken."
Om in een film te spelen zou hij ook geen neen zeggen." Ik figureerde in "Camping Cosmos" en in enkele kortfilmpjes voor televisie. Tijdsgebrek en timing beletten me echter om aan audities mee te doen, maar wie weet, zeg nooit nooit"
"Niet alleen het op de planken staan op zich geeft me voldoening, ook het besef dat ik telkens een hele hoop mensen een mooie avond heb bezorgd maakt me gelukkig.
Daarvoor blijf ik het doen."

Leescomité

Luc Deschacht
luc
Ik heb twee grote hobby's waarvan een muziek draaien en de andere, zoals je kan zien, toneelspelen.
Ik speelde voor het eerst in Snaaskerke in 1980, en sinds de eeuwwisseling heb ik mij aangesloten bij K.T. Pro Arte. Ik ben dus , wat je gerust mag noemen "een oude rot in het vak"
Het liefste leg ik me toe op de meer komische rollen en ik speel ook graag in mijn eigen streektaal omdat, naar mijn gevoel, dat het meest natuurlijk overkomt.
Terwijl de opvoeringen van de ene productie nog moeten starten, zijn we al druk bezig om een nieuw toneelstuk te kiezen....
Het is niet altijd even gemakkelijk om telkens opnieuw iedereen te behagen, maar ik hoop toch dat we jullie nog veel toneelplezier mogen bieden.

Public Relations

Isabelle Vanwelsenaere
Isabelle 2016
Mijn eerste pasjes in de toneelwereld nam ik bij "Happy Kids Backstage".
Ik was toen 15, had geen ervaring, maar ik wou dolgraag toneel spelen.
Ik heb uiteindelijk 2 stukken gespeeld in de Zwerver: Romeo & Julia, (in een regie van Frankie) en Big Sister.
Jammer genoeg kon ik mijn toneel niet verder zetten aangezien ik door de hogeschool de repetities niet meer kon bijwonen.
Maar nu ik afgestudeerd ben is de drang er terug om toneel te spelen.
En zo ben ik bij Pro Arte beland. Een toffe toneelgroep waar de sfeer er steeds dik in zit.